Golfiin liittyy uskomattoman paljon erilaisia mielipiteitä ja uskomuksia. Eräs syvään juurtunut mielipide ja uskomus on se, että pelaajan swingityylillä ja tiettyjen tekniikan perusperiaatteiden ja lainalaisuuksien toteutumisella ei ole juurikaan väliä pelaamisen ja tuloksenteon kannalta. Että swingejä voi olla hyvinkin monenlaisia ja monentyylisiä, riittää kunhan vaan pallo menee reikään. 

Onko asia näin? Olisiko tyylillä ja tiettyjen perusteiden ja periaatteiden hallinalla sittenkin väliä? Mielestäni on!

Avaan hieman golfpelin perimmäistä tarkoitusta. Tarkoituksena on lyödä pallo mahdollisimman vähillä lyönneillä koko kentän läpi. Kentällä on yleensä 18 reikää eri mittaisilla etäisyyksillä toisiinsa. Pelattavan kentän pituus ns. linnuntietä vaihtelee 5000-6500 metrin välillä.

Jokaisella reiällä on pieni reikä johon pallo on saatava. Siis 18 reikää. Kentälle on asettu ihannetulos, usein 72 lyöntiä johon pelaaja vertaa omaa tulostaan. Siis mitä lähemmäs tuota ihannetulosta, Par -tulosta, pelaaja pääsee sitä parempi hän on ollut. Yksinkertaista, eikö vain!?

Pelin luonteeseen kuuluu olennaisesti se, että pyritään kilvoittelemaan tuloksesta – joko oman ennätyksensä rikkomisesta, kilpailun tai kaverin voittamisesta. Tulokset kirjataan tarkoin ja ne ovat tärkeää todistusaineistoa arvioitaessa pelaajan tasoa ja osaamista. Tätä pisteiden tai lyöntimäärien tarkkaa ja intohimoista laskemista näkee kaiken tasoisilla ja ikäisillä harrastajilla.

Tässä ei ole mitään väärää, tämähän on pelin tarkoitus. Parempi tulos, parempi pelaaja, hyvä mieli! Vai onko automaattisesti niin?

Valmentajan, opettajan silmin tässä on kuitenkin ristiriita. Toivotaan asioita joihin ei useinkaan voida päästä. Verrataan tuloksia, lyöntipituuksia, mailanpään nopeuksia, ja analysaattoreiden antamia viite- keskiarvotuloksia ym, tilastoja ammattilaisten tekemisiin. Käykin hyvin helposti niin, että näitä vertailuja tehdessään pelaaja ajautuu väkisin yrittämiseen ja erillaisiin kokeiluihin ja säätöihin. Etsitään jotain ahaa-elämystä, salaisuutta, teoriaa, tietokoneanalyysiä tai gurua joka taikaiskusta muuttaisi swingin tarkemmaksi toistettavammaksi ja tehokkaammaksi.

Helposti unohtuu se tosiseikka, että kaikki maailman huiput ovat aloittaneet jo lapsina, opetelleet pääosin mallioppimisen kautta Bodyswing tekniikan perusliikkeen, vartalontoiminnan- kertymiset periaatteineen ja keskeisine ydikohtineen ja näin saaneet ensin pohjat, tekniikan kivijalan valmiiksi.

Golf on tarkkuuspeli jota tekniikka hallitsee

Omaan filosofiaani liittyy vahvasti se ajatus, että ensin opetellaan yleisesti hyväksytty lajitekniikka, kuten swingitekniikassa bodyrelease tekniikka, Bodyswing. Sen periaatteet, perusteet ja tietyt lainalaisuudet.

Hyväksytään se tosiseikka että hyvä pelaaminen vaatii hyvän perusteknisen pohjan. 

Tekniikoiden hallintaan ja osaamiseen nivoutuu hyvin läheisesti myös tyyli miltä suorittaminen näyttää ulospäin.Tekninen osaaminen muodostaa siis myös tyylin. Minun näkemykseni mukaan voidaan siis päätellä, että tyyli kertoo teknisestä osaamisesta. 

Oletko sinä tästä väittämästä samaa mieltä kanssani?

Mitä on tekniikka? Mitä se pitää sisällään? Mihin se perustuu? Miksi tekniikkaa tarvitaan?

Tekninen opetus perustuu malleihin, teknisiin ja fyysisiin periaatteisiin ja lainalaisuuksiin.

Suoritusta verrataan usein hyviin pelaajiin, jotka ovat tehneet myös pelissä hyvää tulosta. Näiden hyvien ja menestyneiden pelaajien lyöntejä on kuvattu, videoitu ja analysoitu monin eri tavoin. Suoritus on pilkottu pieniin osiin, niin kehon kannalta kuin myös mailan liikkeen kannalta. On mitattu tutkilla mailan vauhtia, kehon vauhtia ja pallon lentopituuksia, erilaisia kierteitä ym.

Tästä on muodostettu johtopäätöksiä, jonka mukaan tiettyjen hyvien pelaajien toistuvat tekemiset ovat hyviä asioita peliin liittyvän tuloksenteon kannalta. Näistä hyvistä asioista on muodostettu kokonaiskuva, joka on pilkottu nk.kriittisiin pisteisiin.

Kun harrastaja pyrkii tekemään näitä pisteitä samankaltaisesti, yhdistäen ne kokonaisuudeksi voidaan arvioida miten hän onnistuu suhteessa hyvään pelaajaan.

Jos ollaan yhtä mieltä siitä, että hyvän pelaajan tekemiset, osaamisen yksityiskohdat ovat tärkeitä tuloksenteon kannalta, niin voimme varmaankin olla samaa mieltä siitä, että hyvä suoritus myös näyttää tietynlaiselta. 

Oletko sinä tästä väittämästä kanssani samaa mieltä?

Oma johtopäätökseni on, että yleisesti lajitekniikaksi hyväksytty tekniikka näyttää myös hyvältä!

Tyyli ja tekniikka ovat siis aikalailla riippuvaisia toisistaan. On totta, että hyvinkin omintakeisella, “kotikutoisella” tyylillä/ tekniikalla voi saavuttaa joskus erinomaisiakin tuloksia. Ainakin silloin tällöin, kotikentällä, tyynellä säällä, yksin tai parhaan kaverinsa kanssa, ilman numerolappua.

Tässä muutamia asioita, toiveita- ja toteamuksia joita olen pelaajilta ja oppilailtani kuullut:

  • Pelaamisen tulisi olla hauskaa, sen pitäisi edetä nopeasti ilman mitään turhia hässäköitä.
  • Pelaamisen tulisi olla tasaista ja toistettavaa. Kehittyvää!
  • Olisi hienoa, jos tulisi useammin birdejä ja pareja. Händäri paranisi.
  • Voi kun saisi joskus sen pitkän lyönnin myös suoraan sinne mihin tähtäsin.
  • Tuli yritettyä liikaa, puristin ja jännitin.
  • Pituus ei ole mun ongelma, mistään lyönnistä ei vaan voi olla varma mihin se menee.
  • Joka toinen lyönti on duffi joka toinen toppi.

Listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Kaikki nuo listassa olevat toteamukset liittyvät suurelta osin suoritustekniikkaan ja sen mukana kulkevaan tyyliin. Mukana on myös mentaalipuolen tekijöitä, jotka vaikuttavat erittäin ratkaisevasti suorituksen hallintaan- ja toteutukseen.

Opettajan toiminnan tavoitteena on auttaa pelaajaa saavuttamaan hänelle tärkeitä asioita.

Hyvä mieli, itsevarmuus, motivaatio tulla innolla harjoituksiin ja kentälle. Nauttimaan pelaamisesta! Jotta näihin tavoitteisiin päästään sujuvasti, suhteellisen pienellä ajankäytöllä, ilman sen suurempia heilahteluita tai takapakkeja, on opeteltava liikkeet ja swingin periaatteet oikein, tai ainakin melko oikein.

Tehdään pohjat kunnolla. Asennoidutaan ja uskotaan siihen, että hyvän liikkeen osaamisen ja hallinnan kautta myös osumat paranevat, lyönnit pitenevät, suoristuvat, tuntuu mukavalta ja tuloskin paranee.

Mitä mieltä sinä olet väitteistäni? Sana on vapaa, kommentoi, haasta ja ole rohkeasti  eri mieltä.

Kirjoittanut Turkka Stenlund, urheiluvalmentaja ja liikunnanohjaaja, sekä PGA golf Pro – v 91, GVT, joka on toiminut useissa golfseuroissa Head Prona, golfliiton aluevalmentajana- kouluttajana, useiden golfkoulujen perustajana ja  Opi Bodyswing kirjan kirjoittajana. 

KIRJAN SAAT TILATTUA: http://www.fitra.fi / verkkokauppa

LISÄÄ BLOGEJA: https://www.bodyswing.fi/blog

http://www.bodyswing.fi

http://www.proturkka.com