Opetuksen ja kasvatuksen asiantuntijat väittävät että mallista oppimisen kyky vähenee, tai loppuu kokonaan n.15 ikävuoden vaiheilla. Onko näin, vain kuvitellaanko asian olevan niin?


“Oppilainani on ollut lukemattomia aikuisia pelaajia, jotka ovat pystyneet matkimaan ja toistamaan swingi liikettä lähes täydellisesti mallioppimisen metodin avulla.”


“Suurin osa pelaajista tiedostaa sen tosiseikan, että kun palloon yritetään oikein tosissaan osua niin se saattaa muuttaa swingiä paljon. Kun sitten osumisen lisäksi tulee vielä näyttämisen, tai tulokseen liittyviä paineita, voi liike muuttua huomattavasti.“


Mallioppimisen- ja mielikuvaharjoitteluun perustuvassa opetusmenetelmässä harjoittelussa käytetään kyllä palloja, mutta suhteessa aikaan hyvin säästeliäästi. Valmentautumisessa focus on liikesuorituksiin keskittymisessä, liikkeen tuntemisessa ja oikeiden suoritusten imitoinnissa. Pallo sovitetaan liikkeeseen ja liikeradalle.

Aluksi tulee tietenkin huonoja osumia, feedbackia hyvän liikkeen tuomasta puhtaasta, mutta se kuuluu asiaan, niin sen pitääkin mennä.


Kun kehon- ja kehon osien liikkeet varmentuvat, puristaminen ja jännittäminen vähenee, sekä mailan “maahan osuminen”, tärähtäminen, tulee oppilaalle tutummaksi, palloon osuminen alkaa onnistua yllättävänkin hyvin.


“ Painotan sitä, että jo aivan alkutaipaleella saadut opit ovat keskeisessä roolissa koko jatkokehityksen kannalta. Jos opetuksessa on aluksi paljon palloon lyömistä, osumaan keskittymistä, jää usein liikkeet kehittymättä ja tämä osumaan “väkisinyrittäminen” tuo mukanaan mitä erillaisimpia, ylimääräisiä “vempautuksia”, “kevätjuhla liikkeitä” ja myös vääriä ajatusmalleja. Nämä “väärät” liikkeet porautuvat hyvin syvälle ja osa niistä voi jäädä jopa pysyviksi.”


Kun pohjaosaamiset ovat kutakuinkin hallinnassa, voi pelaaja siirtyä hyvinkin nopeasti ja sujuvasti kenttäolosuhteisiin pelaamaan tai harjoittelemaan pelaamista.


“Tämän opetusmetodin tarkoituksena on siis vähentää perinteistä, pääosin rangella suoritettavaa liikkeiden- ja osuman yhdistämisharjoittelua, toistoharjoittelua, nk. blokkiharjoittelua ja antaa enemmän valmiuksia pelinomaiseen harjoitteluun.”

Taustaa, ajatuksia ja kokemuksia


Lapset
Kun olen tiedustellut lapsilta, matkimisen jälkeen, mitä he ovat nähneet niin vastaukset ovat olleet usein lyhyitä, summittaisia ja ne eivät ole olleet lähelläkään mitään analyyttistä, pikkutarkkaa oikean suorituksen kuvaamista. He ovat nähneet kokonaisuuden helppouden, rentouden, rytmin, jonkinlaisen “vempautuksen” tai aaltoliikkeen
Näkemättä, tai tietoisesti yksityiskohtia matkimatta, he ovat kuitenkin pystyneet suorittamaan lähes täydellisen liikesuorituksen. Näitä suorituksia olen videoinut lukemattomia ja niissä on lähes poikkeuksetta tekniset yksityiskohdat kohdallaan.


Lapset osaavat seurata, ikään kuin vaistonvaraisesti, liikettä. He näkevät siinä jotain rentoa, rytmikästä ja helppoa. Leikinomaista. Kivaa. Kun olen kysynyt “Onko swing vaikea juttu matkia?”, “Onko siinä jotain monimutkaista?”, niin vastaus on aina “Ihan helppo juttu!”, “Ei oo ollenkaan vaikeeta!”!


Aikuiset
Kuten jo todettua, monille aikuisille mallista oppiminen ja mallioppiminen ovat haastavia. Jo lähtökohta on hankala. Aikuiset eivät ​usko​ menetelmään, eivät ehkä ​kehtaa​ matkia sekä vähättelevät itseään, notkeuttaan ja vetoavat usein korkeaan ikäänsä. Kun olemme katselleet kuvia, ideomotorisia hidastettuja suorituksia videoilta, aikuiset toteavat kyllä rentouden, mallin kauneuden, ehkä muutaman yksityiskohdan. Sama tilanne on ollut opettajan mallisuorituksen kohdalla “se on vaan niin helpon näköistä”, mutta…


“Mitä tästä nyt sitten pitäisi päätellä? Onko lapsilla joitain kykyjä jotka aikuisilta puuttuvat?”


Ovatko lapset niin notkeita, elastisia ja liikkuvia, että matkiminen on mahdollista? Pitävätkö lapset liikettä niin helppona, että se “ei voi” olla vaikeaa? ​Onko heillä uskomus, että liike on helppo?​ Johtuuko se siitä että he eivät lähtökohtaisesti tiedä miten liike pitäisi oikeasti suorittaa? Lapset pyrkivät vain tekemään näkemäänsä oikeaksi päätettyä suoritusta, arvioimatta, miettimättä mahdollisia virheitään tai analysoimatta, mitkä kaikki asiat menevät väärin. Ovatko lapset niin “heikkoja” voimiltaan, että he eivät pysty puristamaan mailaa, jännittämään, lyömään voimalla? Syitä on varmasti monia, enkä lähde niitä kaikkia edes pohtimaan.


Malliin ja mielikuviin perustuva oppiminen ei tapahdu hetkessä. Tarvitaan aikaa. Eikä se suinkaan ole ainoa metodi jonka kautta oppimista ja kehitystä tapahtuu.​ Kokonaisliikkeen kannalta, varsinkin vasta-alkajille, se on kuitenkin tehokkain ja vaivattomin tapa edetä.


5- askeleen ohje malli- ja mielikuvaoppimiseen

 1. Katso jonkun sinua miellyttävän ammattilaispelaajan osuma- ja saattokuvaa. Katso ja yritä painaa mieleesi osumahetkellä olevat käsivarsien asento, asema ja lantion asento. Saatossa paina mieleesi käsivarsien suoruus, kierto, laajuus sekä etujalan suoruus ja lantion kierron asento. Katso tätä kuvaa usein ja yritä painaa ed.mainitut yksityiskohdat tarkasti mieleesi. Palauta kuva osineen mieleesi (katsomatta sitä) monta kertaa päivässä, viimeiseksi illalla ennen nukahtamista.
 2. Jos löydät kuvassa olevan pelaajan hidastetun swingi videon vaikka YouTubesta, ala katsoa sitä.
  a. Ensin kokonaisuutta.
  b. Sitten lantion kiertoa, saattoa, mailan vapautusta osumaan ja loppuasentoa.
  c. Tarkkaile myös taakseviennin laajuutta, pituutta ja mitä tapahtuu, kun liike
  muuttaa suuntaa takaisin kohti palloa.
  d. Aisti tempo ja siinä oleva rytmi ja paina mieleesi erityisesti lantion kierto ja
  osuman jälkeinen käsivarsien ja mailan saattoliike.
  e. Katso päivittäin, illoin, aamuin ja yritä juurruttaa näkemäsi tarkasti mieleesi.
 3. Voit myös kotioloissa itse matkia ja tapailla roolimallisi swingiä katsomalla itseäsi peilistä tai seurata katseella peilistä omia kehon ja mailan liikkeitäsi.
  Aivan aluksi metodissa harjoitetaan liikettä mailan kanssa ilman palloa. Kun päästään sille tasolle, että liike tuntuu ja näyttää kutakuinkin hyvältä otetaan mukaan myös palloja. Kuitenkin niin, että pääosin liikkeitä tehdään kuivaharjoituksena / harjoitusswinginä, mutta rauhallisena ja välillä testataan pysyykö liike samankaltaisena, kun pallo tulee mukaan lyöntiradalle.
 4. Liikkeen vaivattomuuteen, rentouteen ja luonnollisuuteen keskitytään (välillä silmät kiinni, tuntien miltä kehossa tuntuu swingin eri vaiheissa – pitäen kuitenkin mallisuorituksen ydinkohdat mielessä, ei siis löysäilyä alavartalossa).
 5. Palloja asetellaan silloin tällöin swingin radalle, mutta osumiseen ei kiinnitetä juurikaan huomiota, pallo vain häviää radalta kun keho kiertyy, lantio nousee ja maila päästetään saattoon – ja loppuasentoon.

Alla olevista blogeista ja videoista löydät lisää oppimiseen ja Bodyswing tekniikkaan liittyvää luettavaa ja katseltavaa. Opetus -ja kurssitoiminta sivuilta: http://www.bodyswing.fi/ kurssit.

https://www.bodyswing.fi/post/golf-on-yksinkertaista-kun-sen-oikein-oivaltaa

https://www.bodyswing.fi/post/miksi-en-opi-miksi-swingini-ei-pysy-hallinnassani

https://www.bodyswing.fi/post/bodyswingin-ja-käsiswingin-erot

https://www.bodyswing.fi/post/bodyswingtekniikka-ja-sen-hyödyt

https://www.bodyswing.fi/harjoitteet

https://www.bodyswing.fi/post/bodyswingin-kokonaissuoritus-ydinkohdat