Uuden oppimisen esteenä ei useinkaan ole kyse siitä, etteikö pelaaja tietäisi miltä oikea suoritus ja swingin tekniset yksityiskohdat näyttävät. Suorituksen periaatteet ovat kohtuullisen hyvin tiedossa. Tietoa, ymmärrystä ja oikeita mielikuvia on riittämiin.

Miksi se uuden, usein hyvin yksinkertaiselta näyttävän liikkeen oppiminen ja käytäntöön siirtäminen kuitenkin on niin vaikeaa? Vaikka näet, kuulet ja ymmärrät, niin silti suoritus ei toimi kuten haluat. Varsinkaan pelitilanteessa.

Golfharrastuksen alkumetreillä tulee keskitettyä paljolti vain osumaan palloon, saamaan se lentämään ylös ja pitkälle. Mikä toki on ymmärrettävää. Tavoitteena on suorittaa, saada nopeasti Green Card ja päästä äkkiä pelaamaan kentälle. Varsinainen kehon- ja kehon osien liikkeiden analysointi, niiden tarkkuuden- ja toistettavuuden keskittynyt toistoharjoittelu, tarkkailu ja hionta jää auttamattomasti vähemmälle. Vaikka alussa mielikuvat ja tietoisuus olisivatkin olleet aika kirkkaina mielessä. Tekeminen vie voiton ja tärkeät tekniikan yksityiskohdat pääsevät unohtumaan.

Golfpelin idea ja tarkkuuslajin vaatimukset unohtuvat

Jo hyvin alkuvaiheessa, mikäli harrastus on ollut runsaasti vain pelaamiseen painottunut, tai jos pelaajalla on ollut joku vamma, tai kiputila syntyy hyvin helposti ja nopeasti oikean swingitekniikan periaatteiden ja lainalaisuuksien vastaista toimintaa. Yksi puute johtaa toiseen, virhe kompensoidaan toisella virheellä ja koko toiminta menee  sekaisin. Periaatteessa hyvin yksinkertaisen syy- seuraussuhteisiin perustuvan luonnollisen heittoliikkeen perusperiaate ei  toteudu.

Ajamme tietämättämme virheitä lihasmuistiin

Toistuva toiminta  imeytyy aina lihasmuistiin. Aivojen yhteen osaan josta se antaa tiedostamattomia käskyjä lihasten- ja liikkeiden toimintoihin. Eli jos olemme tehneet tuhansia kertoja tietyn liikkeen, ensin ajatuksella käskyttäen ja lopulta ilman käskyttämistä, liike vääränlaisine mielikuvineen siirtyy lihasmuistiimme. Siis vaikka näemme, ymmärrämme ja kuulemme tekniikkaan liittyviä oikeita toimintoja ja asioita, lihasmuistimme hyvin sinnikkäästi ohjaa kehomme tekemisiä.

Swingiliikkeen muuttaminen paremmaksi, muutosprosessi

Liikkeiden ja asentojen muuttamiset toisenlaisiksi voivat olla hankalia toteuttaa. Varsinkin täydellä vauhdilla, isolla liikeradalla, osumaan, tehoon tai tulokseen keskittymällä.

Miten pystymme poistamaan lihasmuististamme vanhan suorituksen ja saamaan tilalle uusi ja parempi tapa?

Liikkeen muuttamisprosessi, poisoppiminen, uudenoppiminen on oma leipälajini, johon olen vuosikausia perehtynyt ja vankalla kokemuksella menetelmääni hionut.

Kannattaa katsoa myös alla olevat blogikirjoitukset:

https://proturkka.com/2019/09/25/miten-pitkaan-pelannut-parantaa-swingiaan-menetelmia-ja-keinoja/

https://proturkka.com/2017/02/11/vaitan-kannattaa-keskittya-liikkeeseen/

https://proturkka.com/2017/02/09/turkan-ja-arin-blogi/